Ceny ropy klesli v reakcii na nové obavy z vývoja v eurozóne

05.02.2013 Celý región

Singapur 5. februára (TASR) - Ropa dnes zmazala časť ziskov z predchádzajúcich týždňov a jej ceny klesli. Dôvodom je oživenie obáv z vývoja v eurozóne. Aj posilnenie dolára prispelo k zníženiu cien komodity. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Investorov znepokojuje politická neistota v Taliansku a Španielsku, ktorá podkopáva snahu menovej únie o vyriešenie dlhovej krízy. V Taliansku sa tento mesiac konajú parlamentné voľby a šance kontroverzného Silvia Berlusconiho, ktorý odmieta úsporné opatrenia, na návrat k moci sa zvyšujú. V Španielsku zase opozícia vyzvala premiéra Mariana Rajoya, aby odstúpil pre škandál okolo financovia členov jeho strany. Noviny El País totiž koncom minulého týždňa zverejnili utajené účtovné záznamy, podľa ktorých Rajoy a jeho kolegovia z Ľudovej strany roky poberali peniaze z tajných fondov.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci sa dnes o 7.30 SEČ predával za 115,18 USD (84,99 eura), čo je o 42 centov menej, ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) klesla o 9 centov na 96,08 USD za barel. V predchádzajúci deň sa cena WTI po ôsmich týždňoch vytrvalého zvyšovania prepadla až o 1,6 %.
 

Vyberte región